Šta je zajedničko hijaluronskoj kiselini i suhom grlu
Domov > Sve za zdravo grlo! > Šta je zajedničko hijaluronskoj kiselini i suhom grlu

Šta je zajedničko hijaluronskoj kiselini i suhom grlu

Hijaluronska kiselina je prirodna hidratantna aktivna supstanca i jedan od glavnih sastojaka naše kože, a prisutna je i u tkivima, u zglobnoj tečnosti i staklovini oka. Njeni zadaci su vlaženje, snabdijevanje ćelija hranljivim tvarima, učestvovanje u zarastanju rana te stvaranje kolagena i elastina. Tijelo samo stvara hijaluronsku kiselinu, ali s godinama gubi tu sposobnost – dijelom zbog starosti, a dijelom zbog urbanoga načina života.

Hijaluronska kiselina prisutna je i kod upala – kao dio okoline u kojoj se odvija upala te kao faktor koji doista utiče na regeneraciju i imunološki odgovor. Upotreba ovog „čudotvornog“ sastojka je široko rasprostranjena, naročito u kozmetičkoj i dermatološkoj industriji (kao dodana vrijednost u kremama i serumima, ali i kao spasilac za bore u obliku dermalnih filera).

Međutim, kozmetička preduzeća nisu jedina koja koriste činjenicu da je hijaluronska kiselina magnet za vlagu – tržište dodataka prehrani i medicinskih sredstava također uključuje hijaluronsku kiselinu u sastav svojih proizvoda jer nije samo sigurna za upotrebu već je i izuzetno korisna u olakšavanju mnogih tegoba, uključujući i suho, nadraženo grlo. Hijaluronska kiselina u tim proizvodima čini sluznicu vlažnom, štiti je i pomaže joj u obnavljanju. Isto kao što su dobri temelji uslov za kvalitetnu zgradu, tako je i hijaluronska kiselina neophodna za optimalno funkcionisanje kože i tkiva u kojima se nalazi.  

Viri:
1. https://odkrito.svet24.si/clanek/dobropocutje/nahranite-kozo-zunaj-in-od-znotraj-s-hialuronsko-kislino-646370