Naš glas ima neograničenu moć
Domov > Sve za zdravo grlo! > Naš glas ima neograničenu moć

Naš glas ima neograničenu moć

Često nismo svjesni koliko je naš glas važan, kako se formira i šta sve na njega utiče. Zbog toga smo Svjetski dan glasa, koji obilježavamo 16. aprila, posvetili glasu i njegovoj važnoj ulozi u našim životima.

Kako nastaje glas?

U stvaranju glasa učestvuju mnogi dijelovi tijela, ali je izvor glasa u grlu, ždrijelu, a glavni pomagači su glasne žice i bočni mišići grkljana. Glasovni mehanizam također uključuje stomačne i leđne mišiće, rebra, pluća, ždrijelo te usnu i nosnu šupljinu. Svaki od tih dijelova ima svoju ulogu u stvaranju glasa.

Ukratko, možemo identificirati tri sistema uključena u stvaranje glasa: 

  • disajni, odnosno respiratorni sistem
  • glasovni ili fonološki sistem
  • vokalni aparat

Ako želimo nešto reći ili otpjevati pjesmu, najprije nam je potrebna energija. Nju dobijamo sa zrakom koji istiskujemo iz pluća tokom disanja i koji prolazi pokraj glasnih žica napolje ili ga udišemo u pluća. Zrak putuje pored dvije mišićne strukture, glasne žice, koje se tokom govora približavaju jedna drugoj i vibriranjem stvaraju zvuk. Ako šutimo, glasne žice ostaju razdvojene kako bi zrak mogao nesmetano putovati. Da bi stvoreni zvuk postao glas, potrebni su nam i rezonator i artikulator. Rezonator se sastoji od larinksa (gornji dio dušnika), ždrijela i usne šupljine, koji pojačavaju zvuk iz glasnih žica. Na kraju ga usne, zubi, greben u čeljusti i jezik oblikuju u smislene riječi.

Šta utiče na naš glas?

Iako svi stvaramo glas na isti način, svako od nas ima jedinstven glas koji zavisi od niza faktora:

  • Spol: strukture koje utiču na glas su veće kod muškaraca nego kod žena, posebno glasne žice, koje su duže i deblje, čime se postiže dublji i niži glas.
  • Hormoni: s većom tjelesnom težinom mijenja se i nivo hormona u tijelu. Žene imaju viši nivo estrogena pa samim time i nešto viši glas, a muškarci imaju više testosterona pa zato imaju niži glas.
  • Tjelesna težina: povećana tjelesna težina može uticati na disanje, pa gojazne osobe imaju blago promukao ili zadihan glas.
  • Visina: viši ljudi imaju veća pluća i posljedično niži glas od nižih ljudi.
  • Ostali faktori: pored urođenih karakteristika na naš glas mogu uticati i emocije, godine života, opće stanje i čistoća zraka koji udišemo. 

Glas ima moć

Naš glas je jedan od naših najintimnijih dijelova i istovremeno važan dio naše ličnosti. Njime možemo komunicirati, izraziti vlastito mišljenje, otpjevati pjesmu ili izraziti svoju naklonost prema voljenoj osobi. Međutim, pri tome trebamo paziti na svoj glas i riječi jer je način na koji govorimo jednako važan kao i sadržaj govora. 

Danas obratite posebnu pažnju na svoj glas i riječi. Nježnim i smirenim glasom dajte kompliment nekome, voljenoj osobi preko puta viknite „Volim te!“ ili šapnite prijatelju lijepe misli. Vjerujte da ćete im time uljepšati dan ili čak sedmicu. 

Lijepim mislima nećete uljepšati dan samo svom sagovorniku već i sebi. 

Da li želite saznati više? Pratite nas na našem Facebook profilu @gelo.bih, gdje ćemo s vama podijeliti savjete za zdrav glas i posebne ponude.

 

Izvor:
https://www.healthline.com/health/how-to-change-your-voice#changing-your-voice