Glas – važna uloga u svakodnevnom životu
Domov > Sve za zdravo grlo! > Glas – važna uloga u svakodnevnom životu

Glas – važna uloga u svakodnevnom životu

Iako se u današnje vrijeme sve veća važnost pridaje neverbalnoj komunikaciji, ne smijemo zaboraviti da je glas kao dio verbalne interakcije ključan alat i snažan medij za komunikaciju sa spoljašnjim svijetom. Da bismo poruku prenijeli na razumljiv i jasan način, a ujedno i zainteresirali sagovornika ili slušatelja, potreban je dobar i zdrav glas koji je fokusiran na odgovarajući intenzitet i visinu. Tako obezbjeđujemo kvalitetan doživljaj poruke koju želimo prenijeti.

Autorica knjige „The Human Voice: The Story of a Remarkable Talent“ Anne Karpf kaže: „Ne možeš poznavati osobu dok nisi čuo njen glas.“ No često ljudi nisu svjesni važnosti glasa i informacija koje možemo iskoristiti. Slušajući nečiji glas, možemo otkriti brojne informacije poput fizičkih osobina osobe koja govori – da li je to odrasla osoba, dijete, stariji čovjek, da li je govornik umoran ili prehlađen.

Iz glasa otkrivamo trenutne emocije govornika poput bijesa, tuge, straha i veselja te njegova psihička svojstva, kao što su na primjer inteligencija ili sramežljivost. Glas nam pomaže da stvaramo odnose s ljudima, zbog glasa bivaju izabrani određeni politički kandidati, ali i kandidati za odabranika u ljubavi. Čak i bebe od samog rođenja pokazuju upotrebu tog izvanrednog instrumenta, ljudskog glasa.

Kako nastaje glas?

U stvaranju glasa učestvuju brojni dijelovi tijela, ali izvorom glasa smatra se larinks ili grkljan, a glavni su pomoćnici glasnice i bočni mišići. Vokalni mehanizam uključuje trbušne i leđne mišiće, rebra, pluća, farinks ili ždrijelo, oralnu i nosnu šupljinu. Svaki navedeni dio ima svoju ulogu u stvaranju glasa.

Ljudi koji za svoje profesije koriste glas

Za brojna radna mjesta glas, kao osnovno sredstvo profesionalnih aktivnosti, od neizmjerne je važnosti, a upravo se te osobe nazivaju vokalnim profesionalcima.

Profesionalni glas može se sagledati na tri nivoa:

1. umjetnički,
2. prezentacijski
3. konverzacijski.

Umjetničkom nivou pripadaju pjevači, naročito operni pjevači, i glumci. Oni su upoznati s redovnom higijenom glasa i važnošću pravilnog disanja. Drugom, prezentacijskom nivou pripadaju učitelji, profesori, vaspitači, svećenici i logopedi. Treći, konverzacijski nivo obuhvata ljekare, advokate, menadžere, prodajne predstavnike i trgovce. Navedene grupe, posebno druga, zbog česte i dugotrajne, svakodnevne upotrebe glasa puno puta se suočavaju s vokalnim zamorom, odnosno sa slabošću glasa.

Problemi s glasom

Glasovne tegobe mogu uzrokovati brojni okolišni faktori i iritansi poput dima cigareta, zagađenja, dehidracije. Zatim različita hrana, na primjer ona vrlo začinjena, može imati negativni efekat na predio grla i ždrijela, a određeni lijekovi poput antihistaminika mogu osušiti grlo.

Zloupotreba glasa ili pretjerana upotreba glasa može također izazvati probleme. Ona obuhvata veliku glasnoću, intenzitet, agresivni način govora, prečeste aktivnosti poput nakašljavanja i pročišćavanja grla. Jedna od najčešćih tegoba vezanih uz glasnice ipak je promuklost, odnosno odstupanje od normalne visine, intenziteta i kvaliteta glasa. Za to se često upotrebljavaju i nazivi poput hrapav, grub, kreštav i nazalan glas.

Savjeti za zdrav i dobar glas

Ljudi obično obrate pažnju na svoj glas pri pojavi prvih tegoba. Kada je sve u redu, o glasu ne razmišljamo, zato se može slobodno tvrditi da ga uzimamo „zdravo za gotovo“. Zašto je tako? Glas je stalno prisutan i u svakodnevnoj je u upotrebi, ali na njega ne gledamo kao nešto što se također može pokvariti ili oslabiti.

Međutim, da bismo ostali na dobrom i zdravom glasu te spriječili moguće tegobe, preporučuje se sljedeće:

  • Osobe koje za svoju profesiju redovno koriste glas trebale bi odmarati glas šutnjom, nekoliko puta dnevno, ne koristiti glas pretjerano tokom bolesti ili umora, a kod pojave promuklosti ili bolnog grla prestati koristiti glas i potražiti savjet ljekara ili farmaceuta.
  • Redovna hidracija tokom dana i uzimanje dovoljne količine vode.
  • Ograničeno korištenje kofeinskih i alkoholnih pića jer mogu doprinijeti suhoći grkljana i glasnih žica.
  • Izbjegavanje pušenja cigareta i boravka u zadimljenom prostoru jer dim nadražuje glasnice.
  • Smanjena konzumacija ili izbjegavanje prezačinjene hrane koja može uzrokovati vraćanje kiseline iz želuca i pojavu žgaravice koja nadražuje sluznicu.
  • Korištenje ovlaživača zraka kako bi se sluznica disajnog sistema održavala vlažnom jer tada najbolje radi te može spriječiti prodor virusa, bakterija i raznih spoljašnjih agenasa.
  • Korištenje potrebnog odmora jer fizički umor također utiče na glas.
  • Uključivanje integralnih žitarica, voća i povrća u prehranu, posebno namirnica bogatih vitaminom A, C i E, koji pomažu u održavanju zdrave sluznice grla.


Pri pojavi prvih tegoba poput nadraženog suhog ili bolnog upaljenog grla, osjećaja grebanja u grlu, promuklosti, suhog, nadražajnog kašlja i nestanka glasa djelotvorne su pastile s hijaluronskom kiselinom, koja u obliku hidrogelnog kompleksa oblaže sluznicu. Pastile s hijaluronskom kiselinom dugotrajno štite, vlaže i obnavljaju sluznicu grla ili ždrijela.

Ako nemate tegobe, ali svakodnevno i u povećanoj mjeri koristite glas te želite zaštititi i obnoviti sluznicu grla i ždrijela, pastile s hijaluronskom kiselinom u obliku hidrogelnog kompleksa su pravi izbor za vas!

Uvažavajte savjete i zadržite ili vratite dobar glas!


Reference:

1.    Karpf A. The Human Voice: The Story of a Remarkable Talent. Bloomsbury Publishing Plc, Velika Britanija, 2011.
2.    Vrabec I. Longitudinalno istraživanje karakteristika glasa studentica logopedije. Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2017.
3.    Gombart AF, Pierre A i Maggini S. A Review of Micronutrients and the Immune System – Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection. Nutrients, 2020.
4.    Tiwari M i Tiwari M. Voice – How Humans Communicate? J Nat Sci Biol Med, 2012.
5.    Glas i njegova higijena. Dostupno na: www.edukacija.hr
6.    Taking care of your voice, 2017. Dostupno na: https://www.nidcd.nih.gov/