Suhi kašalj – ima li mjesta za paniku?
Domov > Sve za zdravo grlo! > Suhi kašalj – ima li mjesta za paniku?

Suhi kašalj – ima li mjesta za paniku?

U trenutku pisanja ovog teksta suhi kašalj vjerovatno je jedan od najomraženijih simptoma narušenog zdravlja. Premda su razlozi za takvu predodžbu ovog čestog simptoma skroz legitimni jer, realno, opreza nikad dosta, valja imati na umu sljedeće. Suhi kašalj skoro je obavezan simptom velikog broja različitih, blagih respiratornih indikacija. Zbog toga prilikom razmatranja simptoma suhog kašlja treba ostati smiren i podsjetiti se šta sve iza njega stoji, ali i informisati se o općenitim načinima borbe protiv virusnih bolesti koji su izuzetno važni i u trenutnoj situaciji.

Kašalj, svima dobro poznat, javlja se kao jedan od čestih simptoma različitih stanja, i to nezavisno od godišnjeg doba. Kašalj je simptom većine akutnih infekcija disajnog sistema, uključujući one gornjeg dijela disajnog sistema, poput prehlade, ali i one kompliciranije, kao što su upala pluća i bronhitis. Kašalj je refleksna radnja kojom se nastoje izbaciti udahnute čestice, iritansi i mukozni (sluzavi) sekret, ako postoji, kako bi se sačuvala funkcija pluća.

Koji su sve uzroci suhog kašlja?

Suhi kašalj je simptom stanja čiji se uzročnik mora utvrditi. Najčešće je riječ o virusnim infekcijama disajnog sistema i atipičnim bakterijskim infekcijama, no suhi kašalj mogu potaknuti i neke akutne te hronične bolesti, poput astme, ali i neki lijekovi. Nerijetko se javlja kod alergija i refluksa poznatog pod nazivom gastroezofagealna refluksna bolest.

Vrste kašlja

Najčešća je podjela kašlja na produktivni (mokri) i neproduktivni (suhi) kašalj. Produktivni kašalj praćen je prekomjernim stvaranjem guste sluzi, a kod suhog kašlja, opisanog kao vrlo iritantnog i neugodnog, nema stvaranja sluzi pa pacijent zapravo ništa ne iskašljava.

Važno je osvijestiti da ako se sluz stvara negdje dublje u tkivima i ne može se kašljem izbaciti iz pluća, i dalje je riječ o produktivnom kašlju, a ne o suhom. Tada su potrebni preparati koji će razrijediti sluz te olakšati i potaknuti njeno izbacivanje.

Vrlo često suhi, podražajni kašalj uzrokovan virusnim infekcijama s vremenom prelazi u produktivni jer se tijelo pokušava odbraniti od virusa stvaranjem sluzi i njenim izbacivanjem iz pluća.

Prema trajanju simptoma kašalj dijelimo na tri grupe:

  • Akutni – traje kraće od 3 sedmice
  • Subakutni – traje od 3 do 8 sedmica
  • Hronični – traje duže od 8 sedmica

Ako akutni kašalj traje manje od 7 dana, moguće je samoliječenje simptoma, no ako potraju više od 7 dana, potreban je pregled kod doktora.

Infektivnost

Poznato je da se bakterije i virusi šire kapljičnim putem, a zanimljiva je činjenica da se kod refleksa kašlja zrak i čestice u okolinu izbacuju brzinom od čak 100 km/h. Da bismo smanjili mogućnost prijenosa infekcije kod refleksa kašlja, bez obzira na to da li je on produktivan ili suh, treba prekriti usta savijenim laktom ili maramicom, a zatim obavezno oprati ruke.

Savjeti za liječenje suhog kašlja

U liječenju suhog kašlja najčešće se koriste antitusici, lijekovi koji smiruju kašalj, u obliku sirupa. Oni smiruju refleks kašlja.

Iznimno je važna hidracija nadražene sluznice grla i ždrijela te je zbog toga dobro piti odgovarajuće količine vode ili toplog čaja radi vlaženja sluznice.

Pastile za grlo s hijaluronskom kiselinom dobar su izbor za ublažavanje tegoba bolnog nadraženog grla, suhog grla i suhog kašlja. Hijaluronska kiselina prirodni je sastojak ljudskog tijela i ima izvrsnu sposobnost zadržavanja velikih količina vode.

Djeluje protuupalno, antiinfektivno te obnavlja i zacjeljuje oštećena tkiva. Za vlaženje sluznice grla najbolja je hijaluronska kiselina u obliku hidrogelnog kompleksa, za koji je karakteristično vrlo dobro vezanju za sluznicu, snažno je navlažuje te doprinosi smanjenju nadraženosti, smanjenju širenja infekcije i štiti je od bilo kakvih napora. Hidrogelni kompleks za optimalno vlaženje sluznice grla sadrže i GeloRevoice pastile.

Za kraj, prisjetimo se stare narodne poslovice: „Bolje spriječiti nego liječiti.“ U svrhu prevencije virusne infekcije slijedi savjet o ponešto manje poznatoj metodi: održavanje sluznice disajnog sistema vlažnom. Naime, ta sluznica je prva linija odbrane od virusnih infekcija i stup lokalnog imunološkog sistema, no najbolje radi dok je vlažna.

U osušenom stanju je nepotpuna i za viruse propusna, a to se događa zbog udisanja presuhog zraka. Zato se potrudite kontinuirano je održavati vlažnom: koristite mokre peškire na radijatoru ili ovlaživače zraka te pastile s hijaluronskom kiselinom u obliku hidrogelnog kompleksa za postizanje najboljeg efekta ovlaživanja.

Sara Šipicki, mag. pharm.

Reference
1. CASI Priručnik za samoliječenje, 2017.
2. OTC advisor. Self-care for fever, cough, cold and allergy. Monograph 5. American Pharmacists Association, 2010.
3. Prevencija zaraznih bolesti. https://www.zzjzdnz.hr/zdravlje/prevencija-zaraznih-bolesti/1368
4. Kardos P. Management of cough in adults. Breathe, 2010.
5. Songu M, Cingi C. Sneeze reflex: facts and fiction. Ther Adv Respir Dis, 2009, 3(3) 131-141.
6. Zayas G i sur. Effectiveness of cough etiquette maneuvers in disrupting the chain of transmission of infectious respiratory diseases. BMC Public Health, 2013, 13: 811.
7. Behrbohm H. Therapieoptionen bei Pharyngitiden - ein Update. Oralchirurgie Journal, 2018, (1): 08-13.