8 savjeta za zdrav glas
Domov > Sve za zdravo grlo! > 8 savjeta za zdrav glas

8 savjeta za zdrav glas

Zdrav i kvalitetan glas naročito je važan kod osoba koje se njime svakodnevno služe na poslu (pjevači, učitelji, predavači, voditelji na radiju...) i zavise od njega. Kao i za dobru kondiciju, i za dobar glas se treba brinuti.

Sa željom da vam glas još dugo dobro služi za vas smo pripremili ove savjete:

  1. Budući da se tijelo sastoji od 60 do 70 procenata vode, preporučuje se da svaki dan popijete najmanje 6 do 8 čaša vode.
  2. Ograničite konzumiranje pića koja sadrže kofein i alkohol. Ona naime uzrokuju povećani gubitak vode iz tijela, a time negativno utiču na vaš glas.
  3. U prehranu uključite što više voća i povrća – vitamini A, C i E utiču na zdravlje membrana u grlu.
  4. Služite se pravilnim tehnikama disanja i nemojte se pouzdati samo u svoj glas (naročito je kod pjevača važno da dišu dijafragmom). 
  5. Tokom hladnih mjeseci, kad je zrak suh (prvenstveno zbog centralnog grijanja), razmislite o upotrebi ovlaživača zraka. 
  6. Pobrinite se za redovnu rekreaciju – time ćete doprinijeti boljem držanju tijela i posljedično boljoj tehnici disanja, a to je jako važno kod dobrih govornika.
  7. Pobrinite se za dovoljno sna.
  8. Nije nikakvo iznenađenje da je pušenje štetno – ne samo za pluća nego i za glasne žice, koje dim cigareta iritira. Kod profesija kod kojih je zdrav glas neophodan, treba dakle ograničiti potrošnju cigareta.

Međutim, ti savjeti neće vam previše pomoći ako ne budete lijepo postupali sa svojim glasom. To znači da morate biti nježni sami prema sebi i odmoriti glas ako vidite da vam prijeti promuklost i da se morate previše truditi dok govorite. Isto tako nemojte se derati ili šaptati jer su to ekstremi kod kojih opterećujete glas. Još je poznati filozof Aristotel rekao da se u životu moramo držati principa „zlatne sredine“ – a vaš glas nije nikakav izuzetak.