5 savjeta za javno nastupanje
Domov > Sve za zdravo grlo! > 5 savjeta za javno nastupanje

5 savjeta za javno nastupanje

U životu se s vremena na vrijeme nađemo u situacijama u kojima većoj grupi ljudi treba nešto reći. Bez obzira na to da li je riječ o govoru na privatnoj zabavi ili o prezentaciji važnog projekta kolegama na poslu, na svaki javni nastup treba se dobro pripremiti. Samo tako moći ćete ga izvesti samouvjereno i suvereno. Za vas smo sastavili pet savjeta za javno nastupanje koji vam mogu pomoći kod pripreme za nastup.

1. Prepoznajte i uklonite zastajkivanja i poštapalice

Svako od nas ima svoju najdražu poštapalicu u govoru, bili mi svjesni toga ili ne. Neki vole svaku rečenicu završiti obaveznim: »Ne?«, drugi svaku rečenicu započinju sa »Ja mislim« ili »Ne znam«, treći često ubacuju poluglas. Poštapalice ćete najlakše primijetiti tako da se snimite dok govorite i svoj govor zatim odslušate. Kad zaključite kojim zvukovima ili riječima »popunjavate« svoj govor, uvidjeti ih i možete ih početi uklanjati.

2. Autentičnost je najvažniji sastojak dobrog javnog nastupa

Kod svakog javnog nastupa važno je da budete autentični. Slušaoci će odmah shvatiti da li je vaš neverbalni govor usklađen sa sadržajem vašeg govora. Zato nemojte razmišljati o tome gdje ćete stajati i kako ćete pomicati ruke, nego o tome šta će slušaoci novo saznati u vašem govoru ili predavanju. Posvetite se sadržaju i vaš neverbalni govor pratit će sadržaj. Dozvolite svom tijelu da se ponaša što prirodnije, nemojte ga tjerati u vještačke poze jer će tačno tako izgledati i vašoj publici – vještačko, neprirodno. Međutim, uvijek je dobra odluka imati osmijeh na licu dok ste na pozornici jer ćete se tako prije opustiti i vi i vaša publika.

3. Suočite se s tremom i pobijedite je

Za brojne ljude koji nisu navikli javno nastupati svaki govor ispred publike je stresni događaj. Prije nastupa osjećaju uzbuđenje, nemir u želucu i druge znakove treme. Jeste li i vi među njima? Iskusni govornici kažu da dok tijelo osjeća tremu, izražava poštovanje prema događaju u kojem će učestvovati i malo treme je sasvim normalno čak i kod onih koji svakodnevno javno nastupaju.

Važno je da sami sebi priznate da imate tremu jer ćete je se samo tako riješiti. Kako? Za savladavanje treme najvažniji su samouvjerenost i dobro ovladavanje sadržajem o kojem ćete govoriti. Sat ili dva prije nastupa preporučujemo vam laganu užinu, a pobrinite se i za dobru hidraciju bezalkoholnim pićima. Prije nastupa ponovite ključnu poruku koju želite predati publici, a neposredno prije odlaska na pozornicu napravite nekoliko dubokih udaha i samouvjereno stanite pred ljude.

4. Šta želite saopštiti slušaocima?

Prije svakog nastupa posvetite se sadržaju svog govora. Počnite kod glavne poruke za koju želite da je vaši slušaoci zapamte. Nastavite s početkom govora, a on mora izazvati zanimanje publike. Počnite šalom, zanimljivom pričom ili provokativnom izjavom i neka svi slušaoci znaju da ste na pozornici. Jednako kao i dobar početak važan je i odličan završetak. Nemojte završiti svoj javni nastup riječima »To je to«, kako se često može čuti. Potrudite se! Na kraju nastupa jednom rečenicom napravite zaključak rečenog i zahvalite publici. Tako će slušaoci znati da ste završili i adekvatno će reagirati – nadamo se aplauzom.

5. Bez muke nema nauke!

Čak i najiskusniji i najsuvereniji govornik pravi početničke pogreške, zbog toga kao i kod drugih vještina i kod javnog nastupanja vrijedi da treba uložiti puno truda. Zato vježbajte i svaki nastup nekoliko puta ponovite, po mogućnosti pred kritičnom publikom, a pri tome pazite i na eventualna vremenska ograničenja vašeg nastupa. Ako budete puno govorili više vremena, može vam se pojaviti blaža promuklost pa vam preporučujemo da budete spremni na eventualne poteškoće s promuklim glasom. Pastile GeloRevoice djelotvorno će zaštititi i navlažiti sluznicu vašeg grla i ždrijela. Neka zato budu vaša obavezna oprema kod javnog nastupanja.

Javno nastupanje nije nikakav bauk. Savjete koje ste upravo pročitali provedite u praksi i vrlo brzo ćete biti spremni za nastup pred ljudima. I još topla preporuka na kraju – nemojte propustiti nijednu priliku za javno nastupanje. Samo tako ćete svoju sposobnost javnog nastupanja moći »vježbati« u stvarnosti, ispred publike.